Julita Gård

Julita gård ligger i hjärtat av Södermanland vid sjön Öljaren, cirka 25 km nordväst om Katrineholm. Julita gård ägs och drivs av Nordiska museet. I den bevarade miljön från förra sekelskiftet finns utställningar och evenemang för stora och små.

Här finns en vidsträckt park, trädgårdar, örtagård, vackra och välbevarade byggnader och interiörer, gårdsmejeri, brandstation, tegelbruk, väderkvarn, såg och allt annat som hörde ett storgods till. Följ med på visningar bland herrskap och tjänstefolk, till munkarnas Julita eller Stora huset och trädgården. På Lantbruksområdet finns flera intressanta utställningar på temat såsom traktorer med drag, Åker och Lantbrukets miniatyrer.

Fruktträdgården på Julita gård är speciell. Som ett av de första museerna i världen arbetar Nordiska museet med att bevara levande samlingar för eftervärlden. Här kan du njuta de 290 fruktträden, humle-, köks- och stilträdgård, en omfattande pelargonsamling och den vackra pionträdgården med 130 pionsorter.

Gården är sommartid ett populärt utflyktsmål som rymmer café, restaurang, butiker, övernattnings- och festmöjligheter, barnaktiviteter samt fina miljöer och parkytor för picknickar.
Under sommaren kan du träffa Pettson och Findus, Sven Nordqvists populära barnboksfigurer. De är en del av den breda familjeverksamheten som också innefattar skaparverkstad och lekrum. Pettsongården är uppbygd tillsammans med Nordqvist och han har även tillverkat möbler och lustiga redskap åt Pettson. Gården är utförd i skala 2:3 för att barn ska kunna känna sig som vuxna i huset. Men året runt finns det alltid ett evenemang att se framemot såsom kosläpp, äppeldagar, julmarknad och mycket mer.

This message is only visible to admins.

Problem displaying Facebook posts. Backup cache in use.
Click to show error

Error: (#10) To use "Page Public Content Access", your use of this endpoint must be reviewed and approved by Facebook.

3 weeks ago

Julita gård

Höstöppet på Julita gård. Du vet väl om att du kan ta med svampar för artbestämning lördag 12 september kl 11-16? Det är blivande svampkonsulenter från Åsa folkhögskola som medverkar med en svamputställning. Passa på att bekanta dig med de bästa matsvamparna och lär dig att känna igen de farligaste giftsvamparna. Det bjuds också på tips om hur du kan ta tillvara svamp på lite annorlunda sätt. Ta chansen att vinna ett eget svamphus på tipspromenaden som arrangeras. Om du vill ta med egna svampfynd för bedömning bör svampen vara hel och ha foten kvar. Välkommen! ... See MoreSee Less

View on Facebook

Julita Gård Stiftelsen Nordiska museet
Julita Gård
643 98 Julita

3 hours ago

Visit Katrineholm

K A T R I N E H O L M S R E S A N 🧳
.
.
Nils upptäcktsfärd fortsätter i natursköna Bie, närmare bestämt Bie Brunnspark. 🍁 "Oj vilka tjusiga och konstiga hus!" säger Nils. I mitten av 1800-talet var Bie en känd kurort. Här erbjöds bland annat karbad, ångbad i skåp och gyttjebad. 🛀 "GYTTJEBAD! Det vill jag prova" skrattar Nils och sätter sig i paviljongen för att njuta av höstsolen ☀️
.
.
#katrineholmsresan #biebrunnspark #visitkatrineholm #visitsormland #gyttjebad
... See MoreSee Less

View on Facebook
[asbra-instafeed]
Translate »