Skogsbrödet

Katrineholm vill förbättra matsystemet och folkhälsan med nytt bröd. Därför lanseras Skogsbrödet hösten 2025.

Skogsbrödet är en helt vanlig men också helt ny limpa. Den är bakad på kulturarvssorter. Allt raffinerat socker är borta och istället är den lagom sötad med gårdshonung. Den har fått jäsa så att näringsämnen blir tillgängliga för kroppen. Vi släpper receptet för Skogsbrödet helt fritt, så att fler kan vara med och bidra till något bättre.

baka skogsbrödet

Dag 1 – morgon

Mata surdegen två gånger innan du ska baka. 

50g gammal surdeg

100 varmt vatten 

70g vetemjöl siktat från Warbro Kvarn

30g råg fullkorn från Warbro Kvarn

Låt stå 8 timmar på ett varmt ställe 

 

Dag 1 – kväll

Ta 50g av den surdegen du matade i morse, kolla om den är bubbligt. Om den inte är bubblig så låter du den stå längre.

Blanda med 100g vatten mellan 30-36 grader beroende hur kallt det är, 100g vetemjöl siktat och 30g råg fullkorn från Warbro Kvarn.

Låt stå övernatten på köksbordet

 

Dag 2

600g vatten (30-41C, beroende hur kallt det är)

70g Julita Rapsolja

200g surdeg
170g gårdshonung från Oasen på Åsen.
20g salt

800g vetemjöl rustik från Warbro Kvarn

100g råg fullkorn/råg virvelmjöl från Warbro Kvarn

 

Blanda alla ingredienser förutom mjöl i tråg som är så stor som en skolåda typ. 

Se till att saltet, honungen och surdegen löser upp i vattnet.

Tillsätt mjölet och blanda tills det inte finns några klumpar kvar,  knåda inte. 

Skrapa alla sidor av trågen men en plast degskrapare. 

Sätt på locket och låt stå en halv timme.

Skrapa sidorna så att degen lossnar från väggarna. Vika degen som man kan se på videon 

Sätt på locket och låt stå en timme.

Gör samma sak en gång till, och nu väntar du 1,5 tim efter vikningen. 

Dela degen i två degar av ungefär 1kilo. Smörj in en bakform so, rymmer 2liter. 

Sätt spänning på degen (som i videon) och lägg i formen. 

Låt jäsa övernatt i kylen.

 

Dag 3

Förvärm ugnen (inte varmluft) på 250grader och sätt en ugnsfast skål med stenar på botten av ugnen.

Ta formarna från kylen och lått jäsa på rumstemp medan ugnen förvärmer.

Lägg i formarna i mitten av ugnen och häll typ 1 dl vatten på stenarna i skålen. Stäng dörren och sänk värmen till 200grader.

Sätt en timer på 15min.

Efter 15 min kan du höja värmen till 220grader för minst en halv timme till.

Kolla innertemperaturen med en stick thermometer, ta ut från ugnen när innertemperaturen har nått 98 grader. 

 

Låt brödet svalna helt innan du skär.

BLACKSTA BAGERI​

Blacksta Bageri är surdegsbageriet som huserar i det gamla spannmålslagret intill Blacksta Vingård. Här bakar de i en vedeldad ugn och använder ekologiskt och lokalt mjöl – bland annat från Warbro Kvarn, som ligger drygt en mil från bageriet. De betonar enkelheten i ingredienserna men vill samtidigt erbjuda bröd som verkligen smakar, utan onödiga tillsatser.

 

På Blacksta Bageri kan du köpa Skogsbrödet. Beställ gärna innan. 

 

Blacksta Bageri

Varför gör vi detta?

Matsystemet står inför gigantiska utmaningar och behöver framtidssäkras utifrån flera olika perspektiv. Vi tror att en del av lösningen är bättre råvaror som produceras och förädlas på ett hållbart sätt. Kulturarvssorter kan bidra till både biologisk mångfald och folkhälsa. Ett schysst recept kan skapa kollektiv kraft för förändring.

Skogsbrödet är utvecklat av Camille de Neef på Blacksta Bageri. Ett bageri i Västra Sörmland som arbetar med hållbara producenter och råvaror. Ursprungsfrågan var om hon kunde utveckla ett innovativt bröd. Efter ett par samtal med vänner kom idén att utveckla vardagslimpan.

 

”Idén till receptet kom fram efter insikten att söta, vita bröd är väletablerade i den svenska matkulturen. Jag ville bryta den vanan genom att erbjuda ett bröd bakat på kvalitativa råvaror, gediget hantverk, lång jäsning och samtidigt respektera mångas behov av söta och kompakta bröd, säger Camille de Neef på Blacksta Bageri.

 

”Skogsbrödet ger oss möjlighet till enskilda handlingar som tillsammans kan få stora effekter. Det är också ett sätt att lyfta några av de många saker som behöver förändras inom vårt matsystem, säger Jakob Jansson, vd för näringslivs- och destinationsbolaget +Katrineholm.

 

SE & GÖRA

Hit pendlar du enkelt både in och ut. För arbete, studier eller en konsert. Alternativen är många att upptäcka i Katrineholm.

ÄTA & DRICKA

Innovativa smaker och drycker i Katrineholm, från lokala producenter och leverantörer.

BO & SOVA

Upptäck hotell, glamping, ställplatser och slott – alla övernattningarna är paketerade i underbara miljöer.