Jättens handfat

Jättens handfat är en typisk dödisgrop. Denna bildades när isblock föll ner i botten på isälven, då inlandsisen smälte för cirka 10 000 år sedan. Isblocket bäddades in av grus och sand och när isen smälte uppstod ”dödisgrop”.

Skogsområdet runt gropen kallades förr i tiden för Glisa- eller Glysamon och spelade en stor roll i folkfantasi.

Enligt sägnen bodde jättekvinnan Glysa på Glysamon. En dag hade hon bestämt sig för att dricka ur Djulösjön, som var ett hinder under hennes färder till Kolmården. Hennes tilltag uppmärksammades dock av trollen i Gatstuberg och Glysa flydde, förföljd av trollen ända till Skirtorp. Där först fick hon tid att kasta sitt vatten, som blev en hel sjö. Sjön har ansetts vara utan botten och stått i underjordisk förbindelse med den närbelägna Oxtorpskällan.

Jättens handfat ligger i naturreservatet Skirtorpssjön. Skirtorpssjön ligger cirka fem kilometer sydost om Katrineholms tätort. Du finner naturreservatet utmed vägen mellan Katrineholm och Nyköping.

Jättens handfat Naturreservatet Skirtorpssjön
Skirtorp

1 day ago

Visit Katrineholm

Har du sett alla fina påskägg i centrum? 😍
Det här är skapat av IminlillavärldavblommorNu är blomsterägget på Köpmangatan klart, glad påsk!🤗😙🐣🌼🌞💛 #iminlillalillavärldavblommor @ Iminlillavärldavblommor
... See MoreSee Less

View on Facebook
[asbra-instafeed]
Translate »