Jättens handfat

Jättens handfat är en typisk dödisgrop. Denna bildades när isblock föll ner i botten på isälven, då inlandsisen smälte för cirka 10 000 år sedan. Isblocket bäddades in av grus och sand och när isen smälte uppstod ”dödisgrop”.

Skogsområdet runt gropen kallades förr i tiden för Glisa- eller Glysamon och spelade en stor roll i folkfantasi.

Enligt sägnen bodde jättekvinnan Glysa på Glysamon. En dag hade hon bestämt sig för att dricka ur Djulösjön, som var ett hinder under hennes färder till Kolmården. Hennes tilltag uppmärksammades dock av trollen i Gatstuberg och Glysa flydde, förföljd av trollen ända till Skirtorp. Där först fick hon tid att kasta sitt vatten, som blev en hel sjö. Sjön har ansetts vara utan botten och stått i underjordisk förbindelse med den närbelägna Oxtorpskällan.

Jättens handfat ligger i naturreservatet Skirtorpssjön. Skirtorpssjön ligger cirka fem kilometer sydost om Katrineholms tätort. Du finner naturreservatet utmed vägen mellan Katrineholm och Nyköping.

Jättens handfat Naturreservatet Skirtorpssjön
Skirtorp

55 minutes ago

Visit Katrineholm

Fredagsbesöket! 🖌🎨
.
Nytt år, nya möjligheter! Och kanske lite nya projekt också? Vi har gjort ett besök hos Elerts Färg & Tapeter på Fredsgatan i Katrineholm! Här kommer du in i en djungel av inspiration och möjligheter!
Elerts Färg & Tapeter är ett familjeföretag som drivits i generationer. Idag är det Cecilia som driver och utvecklar butiken! Här säljs exklusiva tapethantverk som du inte hittar i alla tapetbutiker. Vet du inte riktigt vad du ska välja eller hur du ska gå tillväga för att skapa en härlig atmosfär i ditt hem? Boka stilhjälpen! Elerts kunniga personal guidar dig till ett hem i din stil! Hur bra service! 👌🏻

Lycka till med just ditt projekt och ha en fantastisk helg i vintervädret! ❄️
#elerts #elertsfärg #nordsjöidedesign #nordsjöfärg #ulricehamnstapetfabrik #göromhemma #renovering #katrineholm #dugörkatrineholm
... See MoreSee Less

View on Facebook
[asbra-instafeed]
Translate »